Ne okreći se, sine je pesma posvećena mladim generacijama

Rade Šerbedžija, glumac, pesnik, reditelj i muzičar predstavio je u prodavnici „Jugotona“ album i LP „Ne okreći se, sine“.

Kako je sugerisao Petar Janjatović, novinar i muzički kritičar, koji je pored Šerbedžije govorio na promociji, ovaj album poprima epitete jugoslovenske ploče jer okuplja autore iz gotovo svih republika nekadašnje Jugoslavije.

„Ne okreći se, sine“ broji 11 numera i predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene. Kao gosti na albumu se pojavljuju Gabi Novak, Matija Dedić, Darko Rundek, Miroslav Tadić, a među autorima su i Husein Hasanefendić Hus, Ante Gelo, Damir Urban…

Album nosi naziv istoimene pesme čije je stihove napisao Šerbedžija upućujući ih sinu i mlađim generacijama, a inspiraciju za iste je pronašao u jednoj sceni proslavljenog Bauerovog filma iz 1956.

„Ne okreći se, sine je pesma za koju sam napisao tekst, pesma je posvećena mom sinu Danilu koji je tada imao 17 godina, a zapravo je to pesma posvećena njegovoj generaciji, kao poruka da se ne okreću za nama, njihovim očevima i našim traumama, našim životima, nego da gledaju ispred sebe u budućnost, kao što bi bilo mnogo bolje našoj generaciji da se nismo okretali za problemima i traumama naših očeva.“


(Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić)

Na listi pesama našla se i legendarna balada „Ostala si uvijek ista“ Miše Kovača, kao i „Otkako te ne volim“ Arsena Dedića koja je za potrebe ovog albuma interpretirana kao duet između Šerbedžije i Gabi Novak, dok iza aranžmana stoji Matija Dedić:

„Došao sam na ideju da snimimo duet Arsenove pesme, što je Gabi oduševljeno prihvatila, i zaista je lepo ispalo. Muški i ženski glas koji pevaju „otkako te ne volim“, a zapravo se vidi da su još uvek u ljubavi. “

Pesma „Na nešto me sjeća ovaj grad“ snimljena je sa Darkom Rundekom, sa kojim Šerbedžiju, kako je istakao, veže dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo još od Rundekovih studenskih dana, kada je on na Akademiji u Zagrebu studirao režiju, a Šerbedžija predavao glumu.

Pored pomenutih na albumu su i pesme: „Eto pjesma“, „Šeherezada“, „Grad“, „New York“, „Govorila je tako tiho, tiho, tiho“, „Suzo moja, strpi se“, „Kasna jesen dolazi“.

Koncertnu promociju novih pesama beogradska publika moći će da čuje 17. juna u Botaničkoj bašti, kada će Šerbedžija nastupiti u pratnji „Zapadnog kolodvora“. Program će pored novih pesama obuhvatati i neprolazne hitove, među kojima je svakako i pesma Arsena Dedića „Ne daj se Ines“, koju zbog jačine umetničke ekspresije u interpretaciji i dugogodišnjeg izvođenja mnogi pored Arsena, poistovećuju upravo sa Šerbedžijom.

„Nemam ja veze sa autorstvom te pesme, odnosno imam. Arsen je pisao muziku i tekst, ali sam je ja promovisao, pa se veže i uz mene. Pokušali su neki ljudi da je interpretiraju, možda su bili i bolji od mene, ali nije publika to prihvatila. Postoje tako neke stvari koje se vežu uz nekoga u umetnosti i drugim oblastima, ali se teško ponavljaju, imitiraju. Tako da i ja isto imam jedan deo autorstva u toj pesmi.“

Izvor: Naxi Media Mix-Rade Šerbedžija – Topic YouTube
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.