Najnovije arthaus ostvarenje Vesa Andersona na velikom platnu

Film „Тhe French Dispatch“, novo ostvarenje Vesa Andersona će od četvrtka, 2. decembra, biti u bioskopima širom Srbije.

Svojevrsna oda novinarstvu, redakcija u kojoj je zabranjeno plakanje, francuski umetnici i oni koji žele tako da se nazivaju. Benisio del Toro kao zatvorenik i umetnik Mozes Rozentaler, šarmantni Edrijen Brodi koga publika pamti po potresnoj drami „Pijanista“, glumica Tilda Svinton čije je drugo ime transformacija, mlada nada holivudskog glumačkog neba – Timoti Šalame, muza Vesa Andersona – Sirše Ronan, standardna postava velikog broja Andersonovih filmova Oven Vilson, Džefri Rajt i Bil Marej. Definitivno godina koju će francuska glumica Lea Sejdu pamtiti kao veoma uspešnu, jer joj je ovo posle filma „Nije vreme za umiranje“, kao i „France“ veliki film kojim može završiti godinu. Epizodne uloge u filmu pripale su Frensis Mekdormand, Edvardu Nortonu, Kristofu Volcu, Viljemu Defou i Elizabet Mos.

Inspirisan ranim početkom Nju Jorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi „Francuska depeša“, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

Andersonovo ostvarenje „Hotel Grand Budapest“ odnelo je čak četiri nagrade Oskar i pet BAFTA nagrada, dok je „Ostrvo pasa“ dobilo Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu. Pored ova dva nagrađivana naslova, Anderson je svoj upečatljiv stil pokazao u filmovima „Fantastični gospodin Lisac“, „Voz za Dardžiling“, „Kraljevstvo izlazećeg Meseca“, „Porodica čudaka“ i mnogim drugim.

Svetska premijera ovog ostvarenja održana je na filmskom festivalu u Kanu ove godine uz sedmominutne ovacije i fantastične kritike.

Film „Тhe French Dispatch“ će od četvrtka, 2. decembra, biti u bioskopima širom Srbije.

Izvor: Naxi Media Mix-MCF PR
Foto: Bigstock/Denis Makarenko

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.