Nagrade za domaće autore na Filmskom festivalu u Trstu

Završen je 32. po redu Filmski festival u Trstu, kako ističu organizatori, vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije Centralne i Istočne Evope, a među nagrađenima su brojni filmski autori i projekti iz naše zemlje. Festival je ove godine održan u onlajn formatu, a među nagrađenima su film „Otac“ Srdana Golubovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, kao i „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ autora Borisa Miljkovića.

Film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića poneo je dve nagrade – Nagradu publke za najbolji igrani film i Nagradu CEI (Nagradu Centralnoevropske inicijative), koja se dodeljuje filmu koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija poneo je i srpski celovečernji igrani film „Moj jutarnji smeh“ scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada SkyArte osvojio je film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ autora Borisa Miljkovića.

Osim toga, kao što smo vas već izvestili, na industrijskom delu pomenutog festivala, na tamošnjem koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije. U pitanju su projekti dokumentarnih ostvarenja Srđana Keče i Marije Zidar, nagrađeni u segmentu „Poslednja stanica: Trst“ („Last Stop Trieste“). Projekat novog filma Srđana Keče, „Muzej revolucije“, nastaje kao većinska srpska, a projekat filma „Pomirenje“ Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija.

U odeljku „This is IT“ istog koprodukcionog marketa, predviđenom za radove u toku, nagrađen je i projekat novog dugometražnog igranog filma scenariste i reditelja Dušana Milića. Projekat Milićevog filma „Mrak“ u Trstu je dobio Specijalno priznanje tamošnjeg žirija. I pomenuti film nastaje uz podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Osim toga, proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“) u Trstu, i u čast bio je prikazan i film „Podzemlje” („Underground ”, 1995), klasik Emira Kusturice.

Izvor: KomunikArt PR
Foto: Naxi Media Mix – Željka Dimić – Beogradska premijera filma

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.