Multimedijalna izložba Ornamentalna baština – dvopređne čarape


Etnografski muzej u Beogradu u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Knjaževca predstavlja multimedijalnu izložbu Ornamentalna baština – dvopređne čarape Srbije, autorke Dušice Živković. Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja načina izrade i ukrašavanja dvopređnih čarapa, kao dela narodnog kostima i ornamentalne baštine Srbije.

Multimedijalna izložba Ornamentalna baština – dvopređne čarape će biti otvorena 22. decembra 2020. godine u Etnografskom muzeju, a u skladu sa epidemiološkim merama, online otvaranje ći biti dostupno na društvenim mrežama i ineternet stranici Etnografskog muzeja od 13:00 časova

Kroz izbor predmeta iz zajedničkih fondova dva muzeja izložba ukazuje ne samo na veštinu pletenja već i na zadivljujuću lepotu narodne umetnosti, na unikatna umetnička dela anonimnih narodnih umetnica pletilja. U ovom izboru od 58 čarapa s kraja XVIII i početka XX veka, kao i izloženog dela kolekcije crteža dvopređnih čarapa i šara, jedinstvenog u svetu (17 crteža i 78 tabli ornamenta), retko se mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama.

\Ornamentalna baština dvopređno, ukorenjena kako u slovenskoj kulturi, tako i u antičkim ornamentalnim motivima, oličena je u najstarijem primerku dvopređnih čarapa iz 18. veka, možda najstarijim potpuno sačuvanim čarapama u Evropi. Ovakvi rariteti čine fenomenološki kamen temeljac muzejskog poduhvata.

Uz korišćenje savremenih tehnologija i digitalnih sadržaja, animiranih filmova, aplikacija i video materijala, na multimedijalnoj izložbi Ornamentalna baština – dvopređne čarape prikazano je znanje i veština pletenja dvopređnih čarapa koje još uvek prisutno na području istočne Srbije, u okolini Knjaževca. Ta znanja i veštine su 2018. godne upisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kao važan deo identiteta i nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

Izložbu su realizovali: Dušica Živković, autorka izložbe i koncepta, Vladimir Vinkić, vizuelni identitet, dizajn i animacija, Dalibor Vinkić, aplikacija i digitalni sadržaji, IM Produkcija Beograd, film, Jelena Kurtić, koordinator, dok su saradnici Dr Miloš Matić, Tijana Čolak-Antić Popović, Ana Petrović, Danijela Filipović

Izložbu će otvoriti Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja i Nebojša Bradić, predsednik Kreativne Srbije.

U programu učestvuju: Svetlana Spajić, pevačica, Andrija Kuzmanović, glumac, Nacionalna fondacija za igru, Marija Batinica, producent.

 

Izvor: Naxi Media Mix- Etnografski muzej PR
Foto: Bigstock-alicefoxart

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.