Japansko-srpski festival filma po osmi put u Beogradu

8. Japansko-srpski festival filma održaće se od 12. do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1), a deo repertoara publika će moći da pogleda i u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na temu „Status“ JSFF će ove godine prikazati više od 40 filmova među kojima će se naći evropske premijere japanskih dugometražnih ostvarenja, kao i višestruko nominovan i  nagrađivan „Red Post on Escher Street“ Siona Sonoa, dok će „Oaza“ Ivana Ikića, srpski kandidat za Oskara, otvoriti Festival.

Priča Ikićevog filma Oaza smeštena je u Dom za decu i mlade ometene u razvoju, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića koji žive u ovom Domu. Glavni kuriozitet vezan za ovaj film je to što se reditelj odlučio da glavne uloge poveri pravim korisnicima doma.

U konkurenciji za Gran pri i najbolji srpski i japanski film na temu, takmičiće se i ove godine samo kratkometražna dela, dok će revijalni program popuniti dugometrađni filmovi koji su prema ovogodišnjoj selekciji najprikladnije odgovorili na temu festivala.

Podršku osmom JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, EU-Japan Fest Japan Committee, Tesla, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis.
JSFF je tematski filmski festival kulturne razmene između Srbije i Japana koji prikazuje kratkometražna i dugometražna ostvarenja iz obe zemlje, premijerno u Beogradu i Tokiju.

Kompletan program biće objavljen na zvaničnom sajtu  ili FB stranici . 

Izvor: Naxi media-Japansko-srpski festival filma PR
Foto: Bigstock/maxxyustas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.