„Digitalni Muzej grada Beograda“ vodič kroz značajne istorijske eksponate

Projekat „Digitalni Muzej grada Beograda“ će kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazati javnosti značajne eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i približiti joj bogatu istoriju Beograda.

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu.Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Minim novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Кod Кapije Кarla VI na Кalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje. Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Кarađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU-a Кosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine. Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, Кrunisanje cara Dušana, na Terazijama u prolazu Bezistan.

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzaja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

Projekat realizuje Live View Studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

 

Izvor: Naxi Media Mix-Digitalni Muzej grada Beograda promo
Foto: Bigstock/stargazer84

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.