BELGRADE SAXPERIENCE: Džez saksofonista Lukas Gabric na zatvaranju

Saxophone in the hands of a man on a dark background, copy space.

Festival Belgrade Saxpirience biće održan od 28. do 30. septembra u Beogradu.

Austrijski džez saksofonista Lukas Gabric nastupiće u subotu, 30. septembra u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Koncert „majstora muzike“ i „virtuoza na tenor saksofonu“ organizuje se u okviru svečanog zatvaranja jubilarnog 10. Međunarodnog festivala saksofona – Belgrade SAXperience.

Gabrica će na koncertu u Beogradu pratiti izvanredni domaći džez muzičari, i to pijanista Aleksandar Grujić, kontrabasista Miloš Čolović i bubnjar Aleksandar Cvetković.

Lukas Gabric nastupao je i predavao širom Evrope i sveta, u SAD, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj,Mađarskoj, Španiji, Sloveniji, Kini, Južnoj Koreji, Mongoliji, Brazili… Učestvovao je na velikombroju takmičenja, bio je polufinalista na takmičenju Thelonious Monk u Vašingtonu, osvojio je nagradu za najboljeg solistu i nagradu publike na Getxo džez festivalu u Španiji, a osvojio je itreću nagradu u finalu takmičenja Severnoameričkog saveza saksofonista u Ilinoisu (Urbana- Champaign).

Za kompoziciju Vatrena igra dobio je nagradu Herb Alpert Composer’s od Američkog društva kompozitora, autora i izdavača (ASCAP). Njegova muzika može se čuti napreko deset albuma i na mnogim drugim snimljenim projektima. Album Derek Bermel:Migrations (Naxos, 2019) bio je nominovan za nagradu GRAMMY u kategoriji “najbolja nova klasična kompozicija 2020. godine”.

Lukas Gabric je takođe stekao postdiplomsku diplomu umetnika na Džulijard školi u Njujorku, gde je bio član fakulteta pri pripremnom odeljenju između 2014-2021, a ima i doktorat iz muzikologije sa Gradskog univerziteta u Njujorku. Bio je vanredni predavač na City koledžu u Njujorku između 2012-2020. U svojoj doktorskoj disertaciji istraživao je i analizirao bluz opus Džona Koltrejna. Za svoje majstorske kurseve i predavanja na univerzitetima širom sveta dobio je prestižne nagrade.

Izvor: Naxi Media Mix-Prior PR promo
Foto: Bigstock, PVproductions

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.