Bajaga i Instruktori slave 40 godina: Saša Lokner nam otkriva kako će izgledati velika turneja

Jedan od najvećih pop-rock bendova ovih prostora, Bajaga i Instruktori ove godine proslavljaju 40. godina postojanja, a u subotu, 31. avgusta očekuje nas i veliki koncert na beogradskom Hipodromu. Saša Lokner je za Naxi pričao o proslavi, velikoj turneji i zakazanom koncertu.

Saša Lokner, čuveni klavijaturista, aranžer i član benda Bajaga i Instruktori najavio je da će cela ova godina biti slavljenička za kultni bend.

– Slavimo 40 godina Bajage i Instruktora i to cele ove godine, od ovog proleća pa do sledećeg. To je bila 1984. godina kada je Bajaga krenuo sa solo karijerom. Izdao je solo album „Pozitivna geografija“ čiju godišnjicu sad slavimo. Promocija je krenula 21. aprila i tada je to trebalo da bude prvi koncert. Ispalo je sasvim slučajno da je Bajaga pristao da odsvira Kulušić nekoliko dana pre koncerta u Beogradu. Tada je bio popularan pozdrav Beograda Zagrebu i Zagreba Beogradu, a Kulušić je bio kultno mesto. Bajaga je pristao tada, a sada više nema Kulušića… 18 aprila krećemo u akciju, a kako više nema Kulišića prvi nastup će biti u Tvornici kulture koja je sjajno mesto, a 21. aprila nastupamo u mts Dvorani. Prijatelji iz Skoplja su nas molili da šestog aprila priredimo „rimejk geografije“ 6. aprila i u Skoplju- rekao je muzičar.

Lokner je dodao da će prava turneja krenuti od maja, a da su nastupi do maja isključivo posvećeni prvom albumu, odnosno repertoaru koji je u to vreme bio aktuelan.

– To je slavljenički događaj. Biće isključivo repertoar koji je tad bio zastupljen. Meni je 39 godina u Bajagi i Instruktorima. Tada sam bio u vojsci. Pre odlaska u vojsku mene je Bajaga pozvao i rekao mi je da razmišlja o bendu… Posle vojske smo se našli u Sarajevu i od marta 1985. godine sam u bendu. Sviraćemo ceo taj album, pesme: „Poljubi me“, „Tamara“, „Tekila gerila“, „Berlin“, „Marlena“… Ovo slavlje posvećeno je tom periodu. Šteta je što ne možemo sve stvari da ubacimo u svaki koncert jer je optimalno da budu 22-23 pesme.

Saša Lokner se potom osvrnuo na veliki koncert koji je zakazan za 31. avgust na beogradskom Hipodromu, iskazavši veliko uzbuđenje što će muzički događaj biti baš na ovom mestu. On je takođe rekao da se raduje što je subota i što se narednog dana ne ide u školu. Dodao je i da će svirka početi ranije, da će žurka trajati duže i da će im se na sceni pridružiti mnogobrojni prijatelji.

 Birali smo Hipodrom jer na Ušću ima mnogo događaja. Bajaga je uvek želeo novo mesto. To je moglo na početku, a sada se čini se da smo potrošili skoro sva mesta. Davnih godina setili smo se Hipodroma. Kada smo bili još klinci „Dugme“ je imalo proslavu deset godina postojanja na Hipodromu. Pre njih je svirao na Hipodromu „Iron Maiden“ i ja sam imapo priliku da budem na oba događaja- objasnio je Saša.

Dodao je i da je bend želeo da oživi novi prostor, ali da je pre toga bilo neophodno da se izvrše detaljne provere.

– Primarno nam je bilo da obezbedimo zvuk i da svi mogu da čuju… Kada smo sve to dogovorili i shvatili da je moguće to izvesti, znali smo da je to pravo mesto. Naša je želja da svi naši drugari sviraju na koncertu, i iz regiona i iz Srbije. Biće i mladih bendova kao što je „Kralj Čačka“, „Artan Lili“… Nažalost Brejkersi tog dana već dana sviraju… Koncert će početi ranije i voleli bismo da žurka traje baš dugo- poručio je Lokner.

Foto: Naxi Media Mix – Željka Dimić
Izvor: Naxi Media Mix

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.