BAFTA 2023: „Na Zapadu ništa novo“ proglašen najboljim filmom

Sinoć je u Londonu održana 76. svečana ceremonija dodele nagrada Britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), a najboljim filmom proglašen je „Na Zapadu ništa novo“ nemačkog reditelja Edvarda Bergera.

„Na Zapadu ništa novo“ je nemački antiratni film, koji je baziran na istoimenom Remarkovom romanu, a pored nagrade za najbolji film osvojio je i priznanje za: najbolju režiju, najbolji film na stranom jeziku, najbolju muziku, najbolji adaptirani scenario i najbolji zvuk.

Ostin Batler osvojio je nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi („Elvis“), dok je Kejt Blanšet za ulogu u ostvarenju „Tar“ proglašena za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Najboljim animiranim filmom proglašen je „Pinokio“ Giljerma Del Tora.

Ostvarenje „Ostrvo duhova“ osvojilo je nagradu za najbolji britanski film i najbolji originalan scenario, dok su glumci u ovom filmu Keri Kondon i Bari Kogan proglašeni za najbolju glumicu i glumca u sporednoj ulozi.

Film „Elvis“ Baza Lurmana, pored Batlerove nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu, osvojio je nagrade za najbolji kasting, dizajn kostima i najbolju šminku i frizuru.

Spisak dobitnika u svim kategorijama dostupan je na oficijelnom sajtu dodele.

Izvor: Naxi Media Mix- www.bafta.org
Foto: Bigstock-chrisd2105

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.