7. Šekspir festival otvoren uz ovacije publike

U vili Stanković u Čortanovcima otvoren je 7. Šekspir festival koji traje od 12. do 16. septembra. Kao i prethodnih godina, na samom početku, osnivač Šekspir festivala, Nikita Milivojević pozdravio je goste okupljene na platou ispred vile. Publika je u svečanoj atmosferi, aplauzom i ovacijama pozdravila Gudački kvartet Beogradske filharmonije koji otvorio je Festival. Naizgled neobično, jer je u pitanju pozorišni festival. Ipak, program koji je izveden razotkriva kratkotrajnu misteriju – Betoven i Šekspir, spojeni, kako i sam naziv programa upućuje, ostvarili su vezu zahvaljujući Betovenovom velikom interesovanju za Šekspirovo delo u kojem je nalazio mnogobrojne inspiracije.

Osim toga, ove godine se obeležava 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, što je bila još jedna od niti koje su Jelenu Draganić (violina), Dragana Lončara (violina), Borisa Brezovca (viola) i Aleksandra Latkovića (violončelo), virtuoze na svojim instrumentima, utkale u ovogodišnji festival.
Program koji su predstavili – Betovenov gudački kvartet u f-molu, op. 95 „Serioso“, potom gudački kvartet Jozefa Hajdna u d-molu, op. 76 br. 2 „Kvinte“ i Betovenov gudački kvartet u f-duru, op. 135, poslednje veliko delo muzičkog genija, praćen je nadasve interesantnim pričama Aleksandra Latkovića koji je publici na šarmantan način približio život, stvaranje i poruke dela koja su izvodili.

Latković je na kraju, spomenuvši neizostavno Antona Šindlera, Betovenovog prvog biografa kojem smo veoma zahvalni na svim zabeleženim pojedinostima Ludvigovog života i rada, napravio finu paralelu sa Oskarom Šindlerom. Gudački kvartet je tada izveo temu iz filma „Šindlerova lista“ kompozitora Džona Vilijamsa. Sinoćni koncert potvrda je da se na nebrojeno načina umetnosti prepliću.

Prema rečima Sonje Marić, direktora Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja, festival će i ove godine uz podršku UNIQA osiguranja biti sigurno mesto za dobru zabavu oličenu u jedinstvenom spoju muzike i komedije. Drugog festivalskog dana, 13. septembra na programu je romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz Kako vam drago prema konceptu Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala. U ponedeljak će biti izvedena Dva viteza iz Verone Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević, a ovogodišnji pozorišni praznik 16. septembra zatvara novosadsko Srpsko narodno pozorište predstavom Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi u režiji Igora Pavlovića.

Ovogodišnji program organizovan je u smanjenom broju publike zbog poštovanja preporučenih preventivnih mera i fizičke distance, što ne narušava jedinstvenu poeziju i duhovnu bliskost koje prožimaju svaki Šekspir festival. Karte za ovo jedinstveno dramsko iskustvo su rasprodate, a predstave svako veče počinju u 19.30h . Sve informacije o Šekspir festivalu možete videti dostupne su na oficijalnom sajtu festivala. 

Foto: Bigstock-tobkatrina
Izvor: Naxi Media Mix-Šekspir festival PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.