5. Dunav film fest

Peto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 19. do 25. avgusta ove godine na četiri lokacije u Smederevu. Festival će svečano biti otvoren 19. avgusta od 20h na Smederevskoj tvrđavi projekcijom filma Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša nemačkog reditelja Andreasa Drezena. Festival će tokom šest dana biti održan i u Centru za kulturu Smederevo, na Brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn na filmskoj platformi MojOFF.

Prva konferencija za medije povodom 5. izdanja Dunav film festa u Smederevu održana je danas u foajeu Koncertne sale Centra za kulturu u Smederevu. Najavljen je ovogodišnji program festivala, koji uključuje i selekciju filmova koji se takmiče za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“.

Na konferenciji su govorili Dragoljub Braca Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor Dunav Film Festa, i Milena Debeljković, koordinatorka festivalskog programa.

Dragoljub Braca Martić iskazao je zadovoljstvo time što je zadržan kontinuitet festivala bez obzira na nepovoljnu epidemiološku situaciju prethodne dve godine, bez smanjivanja broja projekcija. On je takođe predstavio četiri lokacije na kojima će festival biti održan – Smederevska tvrđava – Mali grad, Brod Pristan, Centar za kulturu Smederevo i Karađorđev dud.

„Raznovrsni filmski sadržaji koji će biti prikazani na ova četiri punkta i prirodan suživot različitih filmskih formi ističu poseban filmski izraz prema kom je Dunav Film Fest postao prepoznatljiv“, dodao je Martić.

Jugoslav Pantelić je za početak zahvalio na prilici da još jednom bude selektor festivala koji se održava u „jednom od najlepših ambijenata za gledanje filmova na svetu“.

On je zatim detaljnije predstavio program ovogodišnjeg izdanja Dunav Film Festa u okviru kog će biti prikazano 35 filmova, kao i prve dve epizode treće sezone serije Klan.

Takmičarski program biće održan na Smederevskoj tvrđavi, a otvoriće ga film Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša nemačkog reditelja Andreasa Drezena. Pored njega, u takmičarskom programu će biti prikazano još devet filmova iz podunavskih zemalja, među kojima se ističu mađarski film Priča moje žene autorke Ildiko Enjedi, Grad prokletih austrijskog oskarovca Štefana Ruzovickog, kao i Magnetna rezonanca rumunskog reditelja Kristijana Munđua. Osim takmičarskog programa, na Tvrđavi će biti prikazan i film zatvaranja – Blizu, autora Lukasa Donta.

Na Brodu Pristan biće prikazani filmovi u okviru programa Najbolji iz Evrope, prema rečima Jugoslava Pantelića, neki od najboljih evropskih filmova iz ove godine, kao što su Ljudska komedija Gzavijea Đanolija, Prevara Arnoa Deplešena, kao i italijanski film Latinska Amerika braće d’Inočenco.

Filmski globus, programska sekcija koja će biti prikazana u Centru za kulturu Smederevo uključuje neke od svetskih festivalskih hitove iz ove godine, među kojima se ističu Neka bude jutro izraelskog autora Erana Kolirina, Bergmanovo ostrvo Mie Hansen Leve, kao i Pariz: Ljubavna priča Žaka Odijara.

Milena Debeljković je predstavila Dečiji program koji će biti prikazan kod Karađorđevog duda, a uključuje šest animiranih filmova, sinhronizovanih na srpski jezik.

Osim filmskog programa, Jugoslav Pantelić je izrazio posebno zadovoljstvo što će u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala biti nastavljena tradicija prikazivanja novih domaćih serija – 21. avgusta će u okviru programa na Smederevskoj tvrđavi biti premijerno prikazane i prve dve epizode treće sezone serije Klan produkcijske kuće Firefly.

Cena ulaznice za takmičarski program na Tvrđavi iznosi 200 dinara, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan. Filmovi iz svih programa osim takmičarskog biće dostupni i korisnicima GOLD pretplate na platformi MojOFF.

Više informacija o kompletnom programu mogu se naći na oficijalnom sajtu Dunav Film Festa, kao i na zvaničnoj stranici na Fejsbuku.

 

Izvor: Naxi Media Mix- Dunav film fest PR
Foto: Bigstock- XArtProduction

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.