23. MEĐUNARODNI FESTIVAL HARFE

I ove godine Beograd je epicentar najrenomiranijih svetskih i domaćih umetnica na harfi. Međunarodni festival harfe održava se po 23. put, a započinje svečanim koncertom u Velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, u sredu, 29. maja 2024. godine od 20 časova.

Pred publikom će se pokloniti tri vrsne harfistkinje, svetskog renomea: Tjaša Gafner (Švajcarska), Mojca Zlobko Vajgl (Slovenija) i Irina Pejoska (Srbija) uz pratnju ansambla Metarmofozis i maestra Ivana Markovića. Na programu prvog dela koncerta su dela: Turnijea, Cigliča, Tedeskoa.

Drugi deo koncerta posvećen je muziciranju gošće iz Švajcarske – Tjaše Gafner koja će izvesti dela Baha, Čertoka i Reniea.

TJAŠA GAFNER, rođena u Švajcarskoj 1999. godine, trijumfovala je na prestižnom ARD takmičenju u Minhenu 2023. godine. Od desete godine nastupa kao solistkinja i sa orkestrom, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Diplomirala je na Džulijard školi u Njujorku i do sada je izdala tri albuma. Bila je uvrštena na listu 30 najznačajnijih ličnosti ispod 30 godina u Nemačkoj, koju je objavio časopis Die Zeit 2023. godine. Tokom svoje solističke turneje u Argentini 2022. godine, održala je i svoj prvi majstorski kurs. U 2023. godini, posetila je Kongo gde je nastupala, podučavala i izrađivala instrumente od recikliranih marterijala. Članica je teatarske kompanije 2B Company od 2020. godine, s kojom često nastupa u zemljama francuskog govornog područja. Tjaša doprinosi proširenju repertoara za harfu kroz transkribovanje i saradnju sa kompozitorima poput Konstantina Mašerela, Ziji Taoa, Džejka Sejferstajna i Lorena Kulomba, koji su joj posvetili svoja dela.

MOJCA ZLOBKO VAJGL je harfistkinja i profesorka na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Ljubljani. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i završila postdiplomske studije harfe na Akademiji muzike i teatra u Hamburgu, u klasi prof. Marije Graf. Kao solista, nastupala je sa mnogobrojnim istaknutim simfonijskim orkestrima, poput Berlinskog simfonijskog orkestra, Bečkog Concert Verein, Simfonijskog orkestra u Kijevu, Sarajevu, Skoplju, Beogradu, Bakuu, i drugim. Posvećena kamernoj muzici, nastupala je sa Lajpciškim gudačkim kvartetom, internacionalnim gudačkim kvartetom Orfeus, slovenačkim gudačkim hvartetom Tartini i mnogim drugim istaknutim solistima, poput Ditera Flurija (flauta), Tobijasa Lea (viola) i drugih. Nastupala je na mnogobrojnim muzičkim festivalima, između ostalog u Dubrovniku, Šlezvig-Holstejnu, Beču, Ankari, Bahreinu, Ohridu, Gabali, Rigi, Ljubljani. Muzički kritičari ističu izvanrednu muzikalnost u njenoj interpretaciji, tehničku perfekciju, širok spektar boja i izuzetnu artikulaciju. Snimila je deset kompakt diskova, na kojima je izvela veliki deo literature za solo harfu, kamernu muziku i koncerte za harfu i orkestar. Pozivana je da učestvuje u radu žirija na internacionalnim takmičenjima za harfu u Austriji, Poljskoj i Srbiji. Držala je majstorske kurseve i učestvovala u radu nastavnika u okviru EU Erazmus programa.

IRINA PEJOSKA vrlo rano počinje da se interesuje za muziku i harfu. Tokom svog školovanja postiže zapažene rezultate i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu sa samo 16 godina, u klasi redovne profesorke dr um. Milene Stanišić, a trenutno je student master studija na istom fakultetu. Do sada je osvojila preko 20 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Nosilac je prestižnog priznanja student generacije. Dobitnica je Svetosavske nagrade kao i Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu sa kvartetom harfi Nas četiri. Postaje stipendista Fondacije Dobar Glas 2022. godine. Svojim koncertnim nastupima je obogatila našu i inostranu muzičku scenu. Nastupala je u velikom broju značajnih koncertnih sala u Srbiji i inostranstvu. Do sada je održala dva majstorska kursa u Džakarti (Indonezija) i na Manili (Filipini). Na Međunarodnom festivalu harfe je do sada izvodila retka i premijerna dela, imala multimedijalne koncerte, a nastupala je i na festivalu mladih kompozitora KOMA. Irina je prva harfistkinja u Srbiji koja je sa ansamblom snimila album klasičnih dela u džez aranžmanima koji je podržan od strane SOKOJ-a.

U četvrtak, 30. maja, u Galeriji Kolarca od 18 časova sledi koncert srpskih kompozitora. Nastupaju harfistkinje: Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić, Ivana Pavlović, Jelena Tutić i Jana Čubrilović,
kao i gitarista Srđan Tošić i flautistkinja Stana Krstajić. Omaž kompozitoru Gabriel Foreu biće upriličen na koncertu 31.maja od 19 sati možemo čuti u Konaku Kneginje Ljubice u izvedbi harfistkinje Katarine Rakić, soprana Mine Nikolić i flautistkinje Sanje Marić.

Koncert u Prostoru Miljenka Derete 01.juna od 17 časova je namenjen mlađoj populaciji u neformalnom ambijentu i atmosferi uz zvuke džez, pop, i popularne muzike u aranžmanima izvrsnih harfistkinja Jelene Tutić i Irine Pejoske.

U PTT Muzeju 02. juna od 17 časova – Mladi u fokusu. Predstaviće nam se dve mlade harfistkinje – Mina Marjanović i Aleksandra Radovanović.

Ovogodišnji, 23. Međunarodni festival harfe simbolično zatvaraju dve etablirane umetnice, profesorke Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koje već dvadeset i pet godina stvaraju i muziciraju zajedno – Duo Floral koji čine harfistkinja Milena Stanišić i flautistkinja Stana Krstajić nastupom u Svečanoj sali muzičke škole „Stanković“ od 19 časova.

Izvor: Naxi Media Mix, KaranMusicPR
Foto: Bigstock, Melnikof

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.