15. Kustendorf završen dodelom nagrada

Petnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf završen je ceremonijom zatvaranja i dodelom nagrada. Žiri festivala objavio je dobitnike nagrada i obrazložio svoje odluke.

Veronika Ečegi dobila je posebno priznanje žirija za film Vučicin totem. U obrazloženju odluke žiri je film opisao kao moćnu priču ispričanu veoma zrelim filmskim jezikom.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Vilko Filač za najbolju fotografiju je Pablo Seret de Ena, za film Beskorisni operski pevači, koji je sam i režirao. Obrazlažući svoju odluku, Ivan Šijak je rekao: Autor ovog filma vodi publiku na filozofsko putovanje služeći se kamerom, što ovaj film izdvaja od ostalih.

Vanja Viktor Кabir Tonjola dobio je Bronzano jaje za film Ludi ples. Marijam Abu Ouf rekla je da nagradu dobija film koji efikasno i upečatljivo priča priču u samo pet minuta. Među brojnim lepim filmovima u kojima smo uživali na ovom festivalu, ovaj se izdvaja zato što se najuspešnije zadržao u formi kratkog filma. Кada nakon gledanja razmišljamo o njemu, na licu nam se razvije veliki osmeh.

Srebno jaje dobio je Janis Aleksander Кifer za film Nemački kvalitet / Кolege. Brigita Portije saopštila je odluku žirija, rekavši da je fim nagrađen za suptilno ispričanu priču koja vodi publiku na putovanje bez presedana, uz postepeno otkrivanje različitih delova cele slike, što ostavlja snažan utisak. Portije je dodala da je u pitanju film koji nas je nasmejao govoreći o jednoj od najosetljivijih tema u istoriji čovečanstva.

Glavnu nagradu, Zlatno jaje, dobili su Igor Coj i Andrej Zamoskovni, korežiseri filma Vedro nebo. Dušan Milić proglasio je dobitnike, rekavši: Ovaj film savršen je u svakom pogledu. Priča, kamera i gluma zajedno formiraju nostalgično, a istovremeno sarkastično umetničko delo.

Međunarodni žiri ovogodišnjeg festivala činili su egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf (Mariam Abou Ouf), međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije (Brigitta Portier), reditelj i scenarista, Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Izvor: Naxi Media Mix- kustendorf-filmandmusicfestival.org
Foto: Naxi Media Mix

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.