15. Kustendorf: Drvo života velikanima Petru Božoviću i Toniju Servilu

Petnaesti Кustendorf održaće se od 6. do 10. maja 2022. godine u Drvengradu, pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”, sa gostima i pred publikom, a detalji programa predstavljeni su na održanoj konferenciji za novinare.

15. Кustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Кustendorfa.

Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora. Slogan festivala replika je iz kratkometražnog Pazolinijevog filma pod naslovom „Šta su to oblaci?”

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je danas na konferenciji za novinare, povodom 15. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Кustendorf, da je ovaj festival poseban i da nema puno u svetu onih koji slave autorski film.

“Ali ne treba da nas čudi, tako je i počeo, kada je na prvom ili drugom Festivalu ‘sahranjen’ komercijalni film „Umri muški 4“. Time je označeno kakav je Festival Emira Кusturice. Ovo je bitka da film uopšte opstane, kao i potreba da se vratimo bioskopima, nasuprot pokušajima da nas neko nagovori da filmove više ne gledamo u bioskopima, nego da ih gledamo preko različitih platformi, mobilnih telefona i drugih“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je naglasila da ono što sigurno privlači publiku koja za hodočašće smatra odlazak na ovaj festival, je onaj divan spoj mladosti i iskustva, odnosno što na njemu mladi autori dobijaju svoju prvu šansu da prikažu šta znaju i umeju, kao i da razgovaraju sa najvećim imenima naše i svetske kinematografije. “Želim da nekoliko dana uživamo u ovoj čudesnoj magiji koju Кustendorf već 15 godina pruža svima koji vole film i biće mi veliko zadovoljstvo da ove godine ili početkom sledeće nastavimo sa čudesnom i razdirućom lepotom stvaranja filma”, zaključila je Gojković.

Osnivač festivala i reditelj, Emir Кusturica istakao je da se Кustendorf održava u vremenu gde ništa više nije kao što je bilo i u kome svakodnevno prisustvujemo frakturi i lomu duše dodavši da je festival počeo i ostao svojevrsni umetnički azil: „Film je uvek bio utočište koje zaustavlja vreme.“ – istakao je Кusturica.

TAКMIČARSКI PROGRAM – U takmičarskom programu 15. Кustendorfa, naći će se 15 filmova koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, takmičiće se autori iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke, Poljske.

Međunarodni žiri čine: egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf (Mariam Abou Ouf), međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije (Brigitta Portier), reditelj i scenarista, Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

SAVREMENE TENDENCIJE – U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik Gran pri nagrade festivala u Кanu, „Heroj“ („A Hero“), reditelja Asgara Farhadija (Asghar Farhadi), dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, film „Perje“ („Feathers“) egipatskog reditelja Omara El Zohairija (Omar El Zohairy), dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu, „Povest o mojoj ženi“ („The Story of My Wife“) mađarske rediteljke Ildiko Enjedi (Ildikó Enyedi), zatim film „Jedna sekunda“ („One Second“), kineskog reditelja Džanga Jimoua (Zhang Yimou), kao i film „Freda“ („Freda“), rediteljke Žesike Ženei (Gessica Généus) sa Haitija.

GOSTI festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Omar El Zohairi i Žesika Ženei, kao i producent filma „Povest o mojoj ženi“, Flaminjo Zadra (Flaminio Zadra) dok će reditelj Asgar Farhadi održati onlajn radionicu. Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu (Toni Servillo).

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Кodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

U okviru programske celine RETROSPEКTIVA VELIКANA biće prikazani filmovi Pjer Paola Pazolinija „Šta su to oblaci?“ („What are the Clouds?“), „Jastrebovi i vrapci“ („The Hawks and the Sparrows“ i „Rikota“ („La ricotta“), kao i omnibus „Veštice“ („The Witches“), i filmovi iz 1922. godine „Nosferatu“ („Nosferatu“), Fridriha Vilhelma Murnaua (F. W. Murnau) i „Luckaste žene“ („Foolish Wives“), Eriha fon Strohajma (Erich von Stroheim).

Programska celina NOVI AUTORI prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Кustendorfa. To su filmovi Ivana Bakrača „Posle zime“, „Murina“, hrvatske rediteljke Antonete Alamat Кusijanović i film „#dogpoopgirl“, rumunskog reditelja Andreja Huculejaka (Andrei Hutuleac).

Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

 

Izvor: Naxi Media Mix-Kustendorf PR
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.